dinsdag 23 december, 2025
Podium voor de Journalistiek

Maken we deze kerst een einde aan tradities of gaan we ouderwets gourmetten?

Beeld: Evi Verleije
Columns

De feestdagen maken veel los onder de deelnemers van het Red Pers Talententraject. Meike Halbesma pleit voor nieuwe tradities om de sleur van geforceerde gezelligheid te doorbreken terwijl Lukas Snijders het oer-Hollandse gourmetstelsel graag nog een kans geeft.

Door: Meike Halbesma & Lukas Snijders
Leestijd: 5 min

Tijd voor nieuwe kersttradities

Meike Halbesma – Redacteur Jongeren

De tafel staat vol, de borden zijn net opgeschept en iemand vraagt hoe het gaat met werk. Aan de andere kant van de tafel wordt de wijn bijgeschonken, terwijl het gesprek alweer verschuift naar plannen voor volgend jaar. Iedereen doet zichtbaar zijn best. Je luistert, knikt, lacht op de juiste momenten en voelt hoe de avond zich volgens een bekend patroon ontvouwt. Elk jaar weer slepen we ons massaal door dezelfde kerstrituelen heen, simpelweg omdat ‘het nu eenmaal zo hoort’. Voor veel jongeren voelt kerst daardoor allang niet meer als een warm familiemoment, maar als een verplicht format waar we ons in moeten persen. Het schuurt, juist omdat niemand hardop zegt dat het zo voelt.

Waarom zouden we twee dagen per jaar doen alsof die waarden ineens niet meer gelden?

Onder twintigers en dertigers hoor je het steeds vaker: de druk om mee te doen aan het jaarlijkse kersttoneelstuk is groot. De juiste kleding, het perfecte diner, de voorspelbare gesprekken met familieleden die je eigenlijk alleen van deze momenten kent. Het is geen onwil, maar een botsing tussen oude verwachtingen en een generatie die gewend is om grenzen te stellen en eerlijker te zijn over wat we wel en niet fijn vinden. Waarom zouden we twee dagen per jaar doen alsof die waarden ineens niet meer gelden?

Tegenstanders zullen zeggen dat tradities ons verbinden. Dat klopt ook, maar alleen als die tradities daadwerkelijk bijdragen aan verbinding. Voor veel jongeren doen ze dat niet meer. Sterker nog: ze veroorzaken stress, sociale vermoeidheid en het gevoel tekort te schieten. Wat is er verbindend aan een kerstdiner waar iedereen vooral bezig is met hoe het zou móéten zijn? Aan een tafel waar niets misgaat, maar ook niets echt gebeurt?

Juist daarom kiezen steeds meer jongeren voor alternatieve kersttradities. Friendsmas, een ontspannen brunch, iets creatiefs doen of zelfs een avondje niets. Geen groot statement, maar een subtiele manier om het patroon te doorbreken. Deze vormen zijn niet alleen toegankelijker, maar ook eerlijker. Ze creëren ruimte voor spontane gesprekken in plaats van geforceerde gezelligheid. Wanneer de rolverdeling wegvalt, blijft er eindelijk ruimte over voor echte aandacht.

Misschien is dat wel de échte kerstgedachte: samenkomen op een manier die authentiek voelt. Onze generatie hoeft tradities niet af te schaffen, maar mag ze opnieuw vormgeven, op eigen voorwaarden. Met meer lichtheid, meer vrijheid en minder verplichting. En laten we eerlijk zijn: dat is een cadeau waar weinig mensen bezwaar tegen zullen hebben.

Gourmetten, probeer ‘t weer eens

Lukas Snijders – Redacteur Lokale Verhalen

Wat voor de een de feestdagen zijn, zijn voor de ander de stressdagen. Niet in de laatste plaats door het hoofdpijndossier der hoofdpijndossiers: het kerstdiner op tijd, warm, gaar en liefst ook smakelijk op tafel zien te krijgen. Het medicijn bestaat echter al zo’n vijftig jaar in Nederland. Zet je over je schaamte heen: ga lekker gourmetten, deze kerst.

Mijn houding tegenover gourmetten is in de loop der jaren nogal eens veranderd. In de ‘zelluf doen’-fase was ik niet weg te slaan bij de kleine pannetjes. De vrijheid om ongehinderd en ongestraft zes totaal niet matchende ingrediënten bij elkaar te donderen, kon ik enorm waarderen. Naarmate ik ouder werd, veranderde dat. Gourmetten vond ik ouderwets, lang duren en bovenal toch een beetje ordinair.

In een ver verleden – toen de kerst nog weleens wit was en Flappie pas een jaar of vijftien dood – was gourmetten nog het nieuwste van het nieuwste. Met de slogan ‘Gourmet, probeer ‘t eens!’ moest de vleesindustrie een boost krijgen. Erg hip is het inmiddels niet meer. Menig gourmetset staat te verstoffen in de berging. Maar nu ordinaire zaken steeds vaker tot cult worden verheven (panterprint, voetbalshirts als vrijetijdskleding, happy hardcore) weet ik zeker: de tijd is rijp voor een comeback van het gourmetstel.

Bij gourmet maakt iedereen gewoon lekker waar-ie zelf zin in heeft: polarisatie opgelost

Natuurlijk, het hele huis ruikt nog tot Driekoningen naar gesmolten kaas en aangebakken boter. Maar zijn het niet de fijnste restaurants die je van afstand naar binnen lokken met hun intense aroma’s? Bovendien is het gourmetten een uitstekende remedie tegen de grote uitdagingen van deze tijd. Vetes met je oom over waarom je een vegetarisch voorgerecht hebt meegebracht? Bij gourmet maakt iedereen gewoon lekker waar-ie zelf zin in heeft: polarisatie opgelost. De burn-out voor degene die het bereiden van de boeuf bourgignon voor de hele vriendengroep vorig jaar (en het jaar dáárvoor) op zijn hals had gehaald? Verleden tijd. Gourmet is democratisch, het is samen voor ons eigen.

Laat dus die Le Creuset-braadslede links liggen deze kerst en geef het minipannetje een kans. Gourmet, probeer ‘t weer eens!

Eindredactie door Evi Verleije

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Over de auteur:

Meike Halbesma (2004, zij/haar) is student Bestuurskunde aan de Thorbecke Academie Leeuwarden, en heeft een passie voor jongerenparticipatie en een fascinatie voor het versterken van jongerenstemmen in de samenleving. Als redacteur Jongeren probeert ze hen de plek aan tafel te geven die ze verdienen, zodat hun stem luider klinkt en niemand er meer omheen kan.

Lees meer van Meike Halbesma

Over de auteur:

Lukas Snijders (2000, hij/hem) is masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media in Leiden, en heeft een fascinatie voor de raakvlakken tussen geschiedenis, politiek en voetbal. Als redacteur Lokale Verhalen probeert hij ongewone verhalen te vinden en de betekenis daarvan voor de samenleving te duiden.

Lees meer van Lukas Snijders